Tips tegen hitte

Thermometer mooi weer

Tips tegen hitte

De komende dagen zullen de temperaturen weer flink oplopen, tropische temperaturen en grote kans op een hitte golf. Voor de jeugd geeft dat natuurlijk veel waterpret, maar voor de senioren kan de extreme warmte een vervelende bijkomstigheid zijn. Speciaal voor jullie hebben wij 7 handige tips tegen hitte opgesteld.

7 tips tegen de hitte:

  1. Drink genoeg water, het advies is om minimaal 1.7 liter water op een dag te drinken. Drink niet alleen tijdens de maaltijden maar drink ook tussen de maaltijden door genoeg.
  2. Tussen 12:00 en 16:00 is het vaak het warmst, probeer binnen te blijven tijdens dit deel van de dag. En zorg binnen voor continue verkoeling. Denk hierbij aan een verkoelend voetenbadje en maak regelmatig uw polsen en gezicht nat met koud water.
  3. Zorg voor de juiste kleding, trek geen donkere kleding aan want dit trekt de warmte aan. Kies voor lekker luchtige kleding, linnen of katoen werkt vaak goed.
  4. Juiste timing, zorg voor een perfecte timing om de ruimtes op het juiste moment te ventileren. Sluit op tijd ramen en deuren en zet deze op het juiste tijdstip weer open, zo kan de koelere lucht lekker doorwaaien. In het geval van zonwering, doe deze dan omlaag bij zonsopgang en direct bij zonsondergang weer omhoog.
  5. Eet licht verteerbaar eten, zwaar eten kost namelijk veel energie om te verbranden. Voorbeelden van licht verteerbaar eten zijn vis of kip in combinatie met een lekkere frisse salade. Daarnaast is het goed om groente en fruit te eten, naast het feit dat het gezond is bevat groente en fruit ook veel water.
  6. Zet elektrische apparaten uit, alle kleine beetjes helpen. Elektrische apparaten worden warm bij gebruik. Zorg ervoor dat je wanneer je de apparaten niet gebruikt deze uit zet.
  7. Geen fysieke inspanning, bewegen is belangrijk maar dit niet wanneer het buiten erg warm is. Kies bijvoorbeeld voor een ochtendwandeling of laat in de avond wanneer de temperaturen weer gedaald zijn.

Wellicht kan er binnenkort een zeer bijzondere tip toegevoegd worden aan deze lijst. In bepaalde verzorgingshuizen in Zuid-Holland wordt er getest met planten die zorgen voor verkoeling van de ruimte. De vochtafstotende planten moeten zorgen voor een daling van 5 graden in afgesloten ruimtes.